Menu Sluiten

Over WijnWetenschap

Welkom bij WijnWetenschap!

Koen Klemann

WijnWetenschap is toegewijd om nieuw wetenschappelijk onderzoek over wijn, wijnbouw en vinificatie onder de aandacht te brengen. Het is mijn doel om geregeld artikelen te schrijven over een bepaald aspect van wijn. Deze artikelen zullen betrekking hebben op academische wijnwetenschappelijke onderwerpen, van genetica tot wijngaardbeheer, bodems, ziektebestrijding, gisten, vinificatiemethoden en de (sensorische) perceptie van wijn. Om een ​​overzicht te behouden, plaats ik de artikelen in vier categorieën: WijnDruif, Wijngaard, WijnKelder en WijnBeleving.

Ik ben gepassioneerd over alles wat te maken heeft met oenologie en wijnbouw. Jarenlang heb ik wetenschappelijke peer-reviewed artikelen, blogs en allerlei mooie verhalen over wijn gelezen. Ik moest echter studeren, en ben in 2011 cum laude afgestudeerd met een master in Molecular Life Sciences aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, gevolgd in 2016 door mijn PhD in de moleculaire biology met als onderwerp de ziekte van Parkinson. Na het afronden van mijn promotietraject besloot ik om mijn thuisgeschoolde “wijnopleiding” serieuzer te nemen en begon met de tweejarige avondcursus ‘Wijnbouwer – Wijnmaker’ van SYNTRA in Hasselt (België). In 2018 ben ik hiervoor geslaagd, maar ik voelde nog steeds dat ik veldervaring miste. Daarom, om beter kennis te maken met het dagelijkse leven op een wijngaard, werk ik sinds begin 2018 een dag per week in een professionele wijngaard in Nederland. Kennis van tekstboeken is één, maar het werk zelf doen is beter! Met de blaren op mijn handen als gevolg van de snoeischaar, werd al snel duidelijk dat het maken van wijn zwaar werk is (en dat ik zachte kantoorhanden had). Het werk in de wijngaard en de wijnkelder is echter geweldig en ik geniet nog steeds van elke dag in de wijngaard. Mijn werk in de wijngaard bracht me ook in contact met de Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten (VNWP). Sinds begin 2019 werk ik samen met deze groep professionele wijnmakers aan onderzoeksprojecten ter ondersteuning van de Nederlandse wijnbouw.

Meer opgeleid dan voorheen, gaat mijn zoektocht naar wijnkennis verder (er is teveel wijnkennis om in een mensenleven te leren). De wereld van wijnbouw en vinificatie zit vol met prachtige verhalen, geschiedenis en tradities. Maar wat zijn fabels en wat is echt wetenschappelijk bewezen? Traditionele methoden zijn vaak al tientallen jaren, misschien zelfs eeuwen, met vallen en opstaan ​​verbeterd. Maar waarom werken die methoden het beste? Als moleculair bioloog grijp ik al snel naar de wetenschappelijke literatuur om deze en andere vragen te beantwoorden (noem het beroepsdeformatie). De wetenschap heeft nog veel gaten in de wijnkennis te vullen, maar de ruime kennis die er al is, moet wel terecht komen bij wijnbouwers, wijnmakers en andere wijnliefhebbers. In 2018 ben ik daarom gestart met WijnWetenschap. Veel leesplezier en hopelijk leer je net als ik iets nieuws over wijn, wijnbouw en vinificatie!

Heb je een opmerking, vraag, wil je advies bij het opzetten van een wijngaard, of wil je me inhuren voor een van mijn andere diensten? Stuur dan een bericht via info@wijnwetenschap.nl, of het contactformulier.

Proost!

Koen Klemann

error: Content is protected !!