Goût de pétrol betekent letterlijk uit het Frans vertaald ‘oliesmaak’. Er wordt het aroma van petroleum en benzine mee bedoeld dat kan ontstaan bij de rijping van riesling wijnen, maar ook door hittestress in de wijngaard. Waar het bij oude riesling wijnen een vaak gewenste karakteristiek is, wordt het bij jonge wijnen ervaren als een wijnfout. Het aroma wordt oa veroorzaakt door de stof 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalene (TDN) dat gedurende het rijpingsproces (in de fles) wordt gemaakt van carotenoid precursors (de gele pigmenten in de schil). De concentratie van deze carotenoid precursors is met name hoog in rijpe druiven, druiven met een hoge zuurtegraad, druiven die (te) veel zonlicht hebben gehad, of hebben geleden onder droogtestress. Het is dus een stof die ook met name voorkomt in rieslingdruiven van een hoge kwaliteit, want deze zijn rijp, hebben zuren, hebben veel suikers én zijn geconcentreerd.
« Terug naar woordenlijst!