Amarone, of voluit Amarone della Valpolicella, is een type wijn uit Italië. Het mag alleen geproduceerd worden in de Valpolicella Classico regio gelegen in de Italiaanse provincie Verona (ten oosten van het Gardameer). Amarone wordt gemaakt van Corvina, Rondinella, Molinara en/of Oselata druiven. De rijpe druiven worden 3 a vier maanden bewaard in droogkamers op rieten matten of in bakken waardoor ze indrogen tot rozijnen. Door dit indrogingsproces (de ‘appassimento’) verliezen de druiven tot 30-40% van hun volumegewicht en worden hun aroma’s, suikers en zuren geconcentreerd. Door het volumeverlies zijn er extra veel druiven nodig voor een fles wijn waardoor Amarone della Valpolicella gemiddeld tussen de 30 en 50 euro kost. Na de vinificatie worden de wijnen voor een aantal jaar gerijpt op eikenhouten barriques. De wijnen worden gekarakteriseerd door hun hoge alcoholpercentage (minstens 14%, maar vaak ruim boven de 15%) en rijpe aroma’s van gedroogd zwart fruit (rozijnen, pruimen) en tonen van mokka en pure chocolade.
« Terug naar woordenlijst!