Menu Sluiten

Edelrot

Edelrot is de gunstige aantasting van rijpe druiven door de grijze schimmel Botrytis cinerea. Specifieke klimatologische omstandigheden in de wijngaard laat in het najaar (ochtendmist met warme dagen waardoor de druiven weer opdrogen) zorgen er voor dat de Botrytis cinerea schimmel optimaal kan groeien en kleine gaatjes in de schil van de druiven kan maken. Door deze poreus gemaakte schil kan nu vocht uit de bes verdampen waardoor de suikers en smaakstoffen in de druif extra geconcentreerd worden. Daarnaast verbruikt de schimmel ook suikers en (in hogere mate) zuren uit de druif en zet deze oa om in glycerine en aroma’s. In Duitsland en Oostenrijk worden de wijnen die van deze Botrytisdruiven worden geproduceerd ‘Trockenbeerenauslese’ wijnen genoemd, en in de Elzas heten deze wijnen ‘Sélection de grains nobles’. Beide zijn een verwijzing naar het selecteren van de door ‘edele rotting’ ingedroogde druiven voor de wijn. Wanneer de druiven niet opdrogen en vochtig blijven dan zal door Botrytis cinerea geen edelrot ontstaan, maar grijsrot (zie ook ‘grijsrot’).

« Terug naar woordenlijst!
error: Content is protected !!