Menu Sluiten

Tranen

De ’tranen van de wijn’ zijn de viskeuze druppels, ook wel benen genoemd, die langs het glas naar beneden lopen nadat de wijn is gezwenkt in het glas. Dit fenomeen heet het Gibbs-Marangoni effect, en wordt veroorzaakt door de verdamping van alcohol. Deze verdamping zorgt voor een gradiënt in de oppervlaktespanning van de wijn waardoor de druppels ontstaan. De dikte van de ‘tranen’ en de snelheid waarmee ze naar beneden lopen zegt iets over het alcoholpercentage en de viscositeit (stroperigheid) van de wijn. Meer tranen langs het glas kan duiden op een hoger alcoholpercentage en/of meer suiker in de wijn. De temperatuur en de luchtvochtigheid van de ruimte waarin de wijn wordt gedronken beïnvloedt de snelheid waarmee de druppels zich vormen. Het is daardoor een moeilijk te vergelijken fenomeen.

Lees ook het artikel: “Tranen van de wijn door schokgolven”

« Terug naar woordenlijst!
error: Content is protected !!