Menu Sluiten

Aromawiel

Een aromawiel is een overzicht van aroma’s die in de wijn kunnen voorkomen. Vaak wordt een aromawiel gebruikt als geheugensteun bij het proeven van de wijn. De wijn kan op deze manier aan de hand van een standaard groep termen beschreven worden. Hiermee wordt voorkomen dat men hele subjectieve termen en andere begrippen gebruikt die moeilijk interpreteerbaar zijn.

Op het aromawiel zijn de aroma’s verdeeld in primaire, secundaire en tertiaire aroma’s. Primaire aroma’s zijn de aroma’s die in de wijn komen door het type druif dat gebruikt is, secundaire aroma’s worden veroorzaakt door de type vinificatie, en tertiaire aroma’s komen tot stand in de wijn door het verouderingsproces. Elk van deze aromagroepen zijn onderverdeeld in categorieën waarin de verschillende aroma’s gerangschikt zijn. Hoe complexer de wijn, hoe meer aroma’s er uit verschillende categorieën waar te nemen zijn.

Hieronder een voorbeeld van een aromawiel:

Aromawiel voor wijnproeven
« Terug naar woordenlijst!
error: Content is protected !!